Ny type kviklån udfordrer markedet

Der er kommet mange nye typer måder, at låne penge på i Danmark. Tidligere var det muligt, at gå ned og søge om et lån i de etablerede banker, men en liberalisering inden for markedet for lån, har gjort det muligt at låne penge på alternative måder. Kviklånsudbyderne har i de forgangene år blevet flere og flere, hvilket har presset priserne for at låne penge via disse alternative låneudbydere.
Sidste år blev det muligt at låne penge til impulskøb i flere webshops, hvor en hel ny type lån så dagens lys.

De mange muligheder har blandt andet fået de unge til at spærre øjnene op for den nemme måde at komme til hurtige penge. Det er specielt de mindre kviklån på mellem 2-5000kr, der bliver ansøgt om i det unge segment.

Det er gået hen og blevet en jungle at finde rundt i de mange detaljer, der er forbundet med de mange kviklån, hvilket har bekymret forbrugerombudsmanden, og der er siden sket løbende restriktioner mod kviklånsudbyderne.

Det er blandt andet gennemsigtigheden der har været i fokus, da mange af de unge låntagere, ikke helt er med på hvad det indebære at tage et hurtigt kviklån. Dette har resulteret i en stigende grad af dårlige betalere, og har fået mange unge mennesker til at blive registreret i RKI.

Kviklån behøver ikke at være så skidt

Den hurtige og nemme måde at låne penge på, behøver ikke at være skidt. Det er blot vigtigt for de unge, at have adgang til alle oplysninger og detaljer omkring lånet, så der ikke kommer ubehagelige overraskelser.

Fair-laan er det muligt at skabe et bredt overblik over de forskellige former kviklån. Det er samtidig muligt at indhente alle oplysninger og detaljer omkring lånet. Alle detaljer er sat nemt og overskueligt op, hvilket gør det brugervenligt for det udsatte unge segment.

Det er samtidig vigtigt, at de unge gør sig overvejelser omkring, hvorfor de låner pengene, samt hvilke risiko er der er ved ikke at kunne betale lånet tilbage. Dette bliver i højere grad et krav for kviklåns siderne, hvor der skal oplyses om ovenstående detaljer, så stigningen af dårlige betalere bliver formindsket.

Et flertal i folketinget vil således indføre 2 dages tænkepause for låntagerne mellem ansøgningen og bekræftelsen af lånet.

Helt ny type lån bekymrer forbrugerombudsmanden

Den nye type lån er en type lån, hvor afbetalingerne bliver brækket op i mikroafbetalinger. Raterne deles op i små rater hver måned på en løbetid på 1-2 år. Lånene bliver udbudt igennem webshops, så kunderne har mulighed for at dele produktbeløbet op i stedet for at betale med det samme.

En lignende type lån har tidligere været kendt, hos de støre mobilselskaber. Ved disse lån har kunderne fået mulighed for at afbetale telefonerne, gebyr og rentefrit, hvis der samtidig oprettes et abonnement.

Den nye type lån mange af de store webshops udbyder igennem små kreditfirmaer, er ligeledes rentefrie, men der tillægges dog månedlige gebyrer, Hvilket gør lånene endnu dyrere end kviklånene.
Partner i Mybanker.dk, John Norden, har kigget på 2 eksempler på et traditionelt mikrolån fra en webshop. Her fandt han ud af at ÅOP som er de årlige omkostninger i procent lå på henholdsvis 431 og hele 2751%

Det kan være fristende at dele beløbet for et nyindkøbt sko eller jakke op i små rater. Men uvidenhed samt manglende oplysning, kan få især de unge forbrugere til at blive fristet af muligheden. Den nye type mikrolån bekymrer derfor forbrugerombudsmanden, der vil gå ind i sagen, og forventer at komme med restriktioner på den nye type lån.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*