De gamle fagforeninger mister flere unge medlemmer – internettet er synderen

Igennem de sidste par år har mange af de danske a-kasser og fagforeninger mistet mange tusinde medlemmer. For knap 20 år siden var godt 71 procent af lønmodtagerne medlem af de traditionelle fagforeninger. Men i år 2014 var det tal blot 60 procent. En af årsagerne til dette er blandt andet at især flere unge vælger de traditionelle fagforeninger som LO og Dansk Metal fra til fordel for de såkaldte gule fagforeninger som eksempelvis Krifa. Og en af forklaringerne er internettet. 

Internettet har givet øget åbenhed i ellers lukket branche

En af de primære årsager til denne udvikling er ifølge arbejdsmarkeds forskerne, at internettet og dets mange sammenlignings sider, har gjort markedet for både a-kasser og fagforeninger langt mere gennemsigtigt end tidligere. Derudover peges der også på, at de unge er mere prisbevidste og mindre ideologiske end deres forældre.

Prisen er vigtigere end branchekendskab

Således svarer over halvdelen af de unge i aldersgruppen 21-30 år i en undersøgelse fra sidste år, at prisen er det vigtigste parameter, når der skal vælges både fagforening og a-kasse. En af grundene til dette skyldes formegentligt også, at der siden 2001 har eksisteret langt flere tværfaglige a-kasser, hvilket i manges øjne har gjort ekspertise og brancherelevans til et væsentligt mindre kriterium i forhold til tidligere.

Stadig lille konkurrence sammenlignet med i udlandet

Sammenlignet med vores nabolande, så er der stadig en relativ lille prisforskel fra fagforening til fagforening og fra a-kasse til a-kasse som det fremgår af hjemmesiden www.a-kasseoversigt.dk, der har sammenlignet priser og vilkår i de største danske a-kasser og fagforeninger.

Folkene bag sammenligningen peger selv på, at prisforskellene i Danmark ligger meget tæt på hinanden sammenlinet med, hvad man ser i både Tyskland og Sverige.

Udviklingen skal vendes ifølge arbejdsmarkeds forskerne

Ifølge flere af landets førende arbejdsmarkeds forskere er der brug for at den nuværende tendens med faldende medlemstal vendes. Hvis ikke dette sker frygtes det, at flere vil komme til at arbejde under dårligere forhold og dermed vil det på sigt kunne blive mindre attraktivt at arbejde i Danmark. Således henviser de til at især de gode lønninger og arbejdsmarkedsforhold spiller en afgørende rolle, når der skal rekrutteres arbejdskraft både til industrien og til universiteterne. Dermed kan medlemsflugten på længere sigt være med til at svække den danske konkurrenceevne.

A-kasserne må blive mere specialiserede

Hos de unge der trods alt er medlemmer af både en fagforening og en a-kasse efterlyser flere en højere grad af specialisering i forhold til branchekendskab, hvilket står i stor kontrast til de unge der ikke er medlem af en a-kasse. En af løsningerne kunne således være at a-kasserne efter 15 år går væk fra at favne bredt og i stedet indsnævrer deres målgruppe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*