Digitalisering og deleøkonomi udfordrer møbelbranchen

I løbet af de sidste år har den øgede nethandel medført at en lang række gamle og ’glemte’ brancher hurtigt er blevet mere synlige og dermed opnået en stor salgs fremgang, imens andre stadig hænger fast i gamle forretnings former. En af dem er møbelbranchen.

Møbelbranchen er kommet langsomt fra start

I løbet af de sidste år er en lang række gamle brancher som blandt hobbybranchen og sexlegetøjsbranchen gået markant frem efter e-handlen er blevet mere udbredt herhjemme. Den paradoksale blanding af øget synlighed i mange brugeres private feeds og en højere grad af anonymitet under købsprocessen er to af forklaringerne på disse branchers store fremgang.

Men samtidig er der stadig en lang række brancher og industrier, som fortsat ikke høster frugterne af den øgede digitalisering, og som stadig forholder sig til gamle forretningsmodeler. En af dem er den danske møbelbranchen, hvor en lang række aktører på nuværende tidspunkt ikke er kommet på nettet. I stedet holder man sig stadigvæk til traditionelle detailbutikker og store varehaler, og ifølge flere eksperter er dette både med til at øge butikkernes omkostninger i forhold til netbutikkerne og det kan komme til at koste markedsandele vurderer flere digitale eksperter.

Bedrenaetter.dk viser vejen frem

Men der er også eksempler på moderne møbelforretninger der har formået at omfavne den de seneste teknologiske trends og udviklinger. En af dem er webshoppen Bedrenaetter.dk, der blev startet i 2013 af et par tidligere gymnasieelever fra Ans ved Silkeborg. Bedrenaetter.dk er således en 100% online virksomhed og i stedet for at have detailbutikker i hele landet, har man et såkaldt showroom i hjembyen Ans, hvor interesserede kunder kan læge vejen forbi og afprøve nogle af de mange markeder. Hos Bedrenaetter er man ikke i tvivl om at det ikke var muligt at starte en forretning, hvis ikke det havde været for internettets mange muligheder. Direktør og stifter Martin Byskov siger:

”Der er ingen tvivl om at man sparer en lang række omkostninger ved at have en webshop fremfor en traditionel forretning. Og derudover har danskerne været hurtige til at tage konceptet om showrooms til sig. Hvis ikke e-handlen havde oplevet den fremgang vi har været en del af, så havde det været meget sværere for os at få foden indenfor i den her branche.”

Etablerede virksomheder kan miste markedsandele til deleøkonomien

Ifølge flere digitale eksperter må flere af de især små og mellemstore møbelforhandlere skifte kurs hvis ikke de vil miste markedsandele i de kommende år for de store kæder som Jysk sengetøjslager og IKEA har allerede ressourcerne til at satse langt mere på det digitale end det er tilfældet i dag. Hvis ikke dette sker, vil der i stedet opstå huller i markedet som eventuelle nystartede virksomheder som Bedrenaetter vil kunne udnytte.

Udover digitaliseringen kan møbelbranchen også komme til at miste markedsandele i takt med at deleøkonomien udvikler sig. Her er senge og møbler allerede nu en af de mest værdifulde varesegmenter i deleøkonomien på verdensplan da mange vælger enten at bytte eller at give deres aflagte senge og madrasser videre.

Andre brancher som muligvis også kan blive udfordret er de erotiske, men her er ejerne fortrøstningsfulde:

“Over de sidste mange år, har rigtig mange forsøgt at komme ind i erotikbranchen. Det er svært. Det er ikke bare lige at åbne en shop. Det kræver tusinde timers research og et kæmpe varelager, hvis man gerne vil være i top 3. Vi er ikke bange for deleøkonomier. Slet ikke i vores branche” udtaler Michael P.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*