Boligpriserne har længe kun gået en vej – opad. Det skyldes en massiv efterspørgsel efter boliger. Faktisk så viser nye tal fra købsmæglerne.dk, at tredje kvartal af 2016 sætter rekord i forhold til boligsalget samme måned sidste år, som også var et rekordår for boligsalget.
Siden finanskrisen har danskerne ellers været påpasselige med at driste sig ud i nye boligeventyr og ligeledes har bankerne sat skrappere krav op for potentielle bolig-låntagere, hvilket har betydet, at man som privatperson ikke har haft mulighed for at låne lige så meget som før.
De skrappere krav til låntagerne samt det faktum, at boligpriserne stiger har en snebolde effekt, fordi folk er blevet klar over, at venter de meget længere med at investere i fast ejendom, vil de snart ikke have råd til at købe hus – specielt ikke for nyetablerede familier, der endnu ikke har fået foden indenfor på boligmarkedet og stadigvæk gerne vil bo omkring storbyerne.
Stigningen i bolighandlen er derfor både godt og skidt nyt afhængig af, om man er boligkøber eller sælger, men derudover betyder stigningen i bolighandlen også vækst for andre danske brancher. Her kan nævnes møbelbranchen, som efter krisen har været underlagt en negativ vækst og mange mindre møbelvirksomheder måtte under og lige efter krisen dreje nøglen om. Nu ser det ud til at lysne – i hvert fald oplevede branchen en vækst på 6% i 2014, hvilket ifølge branchen skyldes, at flere boligsalg betyder at danskerne shopper nyt til boligen, hvad enten det er køkkener eller møbler.
I flyttebranchen nyder man også godt af, at danskerne flytter rundt. Ifølge en undersøgelse foretaget af Deloitte, oplevede flyttebranchen i 2015 en stigning i overskuddet på intet mindre end 149% i forhold til året forinden. Flyttebranchen er således gået fra at være en trængt branche til at være veldrevet og velpolstret.
Når danskerne køber hus, skal der ofte laves om – lægges nyt tag på, isættes nye vinduer i, laves badeværelse eller males. Det sætter gang i byggebranchen. Alene i 2016 viser tal fra 3byggetilbud.dk, at danskernes har lavet mere end 39% flere bygge- og renoveringsprojekter i 2016 i forhold til året før. Og heraf stiger salget af byggematerialer i detailhandlen.
På samme tid oplever andre brancher den såkaldte “spill over” effekt. På grund af boligsalget stiger efterspørgslen efter renovering og slibning af gulve. Brian fra Gulvkanonen.dk fortæller, at det har gjort en forskel for dem, at boligbranchen klarer sig så godt.
Hos ejendomsmæglerne er er der fart på, men selvom en stigning sagtens kan mærkes, så er væksten ikke helt så stor, som den kunne have været, for mange danskere vælger i dag at sælge deres bolig gennem selvsalg. Når der er stor efterspørgsel efter boliger, kan sælger sagtens selv finde en køber til deres hus og hermed spare det store ejendomsmæglersalær. Måden det bliver gjort på er primært gennem de sociale medier – det kan være at man lægger en notits på Facebook om at man sælger sit hus, eller det kan også være, at de finder en af de gratis salgssider på nettet, hvor man ikke skal være registreret hos en ejendomsmægler for at blive disponeret, som f.eks. visdithus.dk.
Uanset hvad, er væksten et positivt tegn og en udvikling, der viser, at danskerne er optimistiske omkring fremtiden og at den økonomiske kriser for alvor er et overstået kapitel.
Leave a Reply