Flere danskere tager lån udenom banken – låner på nettet i stedet

Nye trends viser at flere og flere danskere vælger at låne penge udenom banken i forbindelse med huskøb – farligt for den økonomiske stabilitet siger flere eksperter.

Danskerne trodser bankernes nej ved boligkøb

En ny undersøgelse viser at flere og flere danskere vælger at ty til alternative låneudbydere, hvis banken nægter at låne penge ud i forbindelse med boligkøb. Der er særligt ved boligkøb i dele af udkants-Danmark, at denne tendens er udbredt. Undersøgelsen peger på, at danskere enten vælger at låne penge via privatpersoner, eller via kviklånsudbydere, for at kunne betale forskuddet i forbindelse med boligkøbet.

Årsagen til denne udvikling skal særligt findes i, at der efter finanskrisen er kommet en række skærpede krav til både bankerne og realkreditinstitutternes solvensgrad. Dette har efterfølgende betydet, at bankerne har måttet skærpe deres krav til kommende boligejere. I dag skal man derfor som boligejer selv kunne ligge 5% af den samlede købesum.

Stor efterspørgsel efter kviklån fra kommende boligejere

På grund at de skærpede krav fra bankernes side, er det særligt kviklån som mange vovende boligejere vælge at kaste deres kærlighed på, hvis det kniber med at få bankens godkendelse for et boligkøb. Hos kviklånsudbyderne mærker man tydeligt denne tendens fortæller direktøren for virksomheden laan-service.dk:

”Vi har over det seneste stykke tid set en markant stigning i efterspørgslen efter større lån på over 100.000 kroner i områder udenfor de større byer. Det kunne derfor godt tyde på, at det er boligejerne der mangler penge her og nu.”

Sorte lån kan bringe boligmarkedet ud af en balance

Hos bankerne giver den udvikling dybe panderynker. Her hæfter man sig ved at det netop for udstedelse af boliglån til dårligere købere, der var skyld i finanskrisen og de nuværende initiativer der er indført for at modvirke en fremtidig finanskrise kan derfor i sidste ende udløse en ny boligkrise i Danmark.

”Hvis man som boligkøber, vælger at låne penge til høje renter stiger sandsynligheden for, at man på eller andet tidspunkt ikke kan betale sine afdrag og bare fordi man ikke har lånt pengene i banken, så kommer man stadig til at hæfte for det hele.”

Spørgsmålet er derfor om bankerne er blevet pålagt for restriktive kapitalkrav siden det øjensynligt hæmmer boligmarkedet og dermed den økonomiske vækst i udkants Danmark. Danskerne er dog i forvejen en af de mest forgældede folkefærd, ifølge flere undersøgelser fra samarbejdsorganisationen OECD, der sidste år udnævnte Danmark til det mest forgældede folkefærd.

Den store private gæld stammer i Danmark typisk fra optagelsen af boliglån.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*